Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp krizi, kalp kasının oksijensiz kalması sonucu ortaya çıkan, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur. Ani belirtiler göstererek hayatı tehdit edebilir. Erken tanı ve müdahale, hayati önem taşır. Belirtilerini bilmek, riskleri azaltmak açısından kritik öneme sahiptir.
Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi
24 Ağustos 2024

Kalp Krizi


Kalp krizi, insanlarda oldukça sık karşılaşılan ve ciddi sonuçlar doğurabilen bir sağlık sorunudur. Kalp krizi vakalarının büyük bir kısmı, hayati tehlike oluşturduğu için oldukça önemlidir. Kalp krizi, bazı insanlarda kronik bir hal alarak, diğer kalp krizleri kadar şiddetli olmasa da kişinin yaşam kalitesini düşürecek kadar sık meydana gelebilir. Kalp krizi, ölümcül sonuçlara neden olabilir ve birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genellikle ani olarak ortaya çıksa da, kalp krizi geçiren insanların çoğunda önceden tespit edilmiş bazı sağlık sorunları bulunmaktadır.

Kalp krizi, genellikle koroner arter adı verilen damardaki sorunlar nedeniyle oluşur. Kalp kasının oksijensiz kalması sonucunda ortaya çıkar. Yani, kalp kaslarının oksijensiz kalmasına neden olan tüm durumlar, kalp krizi sebebi olarak değerlendirilebilir. Günümüzde yapılan araştırmalara göre, ani ölümlerin yaklaşık beşte biri kalp krizi nedeniyle meydana gelmektedir. Kimi zaman aşırı korkular, kimi zaman da aşırı heyecan bu duruma yol açabilir.

Kalp krizi, meydana gelmeden önce çeşitli belirtiler gösterebilir. Özellikle sürekli olarak göğüs ağrısı yaşayan insanlarda kalp krizinin meydana gelmesi oldukça muhtemeldir. Ülkemizde ve dünyada ani ölümlerin en büyük nedeni olan bu durum, acilen kontrol altına alınması gerektiği gibi en fazla üç dakika içerisinde müdahale edilmesi gereken bir acil durumdur.

Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?


Kalp krizi vakalarının yalnızca yüzde ellisi belirti gösterir. Bu nedenle, kalp krizini belirtilerine dayanarak her zaman tespit etmek mümkün değildir. Ancak, bazı belirtiler hayat kurtarıcı olabilir. Aşağıda, kalp krizinin yaygın belirtilerinden bazıları listelenmiştir:
  • Göğüs kafesinde nokta şeklinde bir bölgede oluşan ve tarif edilemeyen bir ağrı kalp krizi belirtisi olabilir. Özellikle ileri yaşta olan veya kalp ameliyatı geçirmiş kişilerde bu tür ağrılar büyük önem taşımaktadır.
  • Kişilerde sıkışma hissi ara ara meydana gelebilir. Bu belirti, eğer kalp krizinin habercisi olarak ortaya çıkıyorsa yaklaşık 24 saat içinde kalp krizi görülebilir. Bu süre en fazla 72 saate uzayabilir.
  • Kalp krizi meydana gelmeye yakın, kişilerde baş dönmesi, bayılma ve soğuk terlemeler görülebilir. Bu belirtiler, aslında kalp krizinin belirtisi olduğunu hemen belli etmeyebilir.
  • Kalp krizinin en büyük belirtilerinden biri sık sık görülen kalp çarpıntılarıdır. Meydana gelen kalp çarpıntısı, uzun süreli ya da kısa süreli olabilir.

Kalp Krizi Neden Olur?


Kalp krizinin en büyük nedeni, kalbe giden damarların herhangi bir sebeple zarar görmesi ve yeterli kan geçişini sağlayamamasıdır. Kolesterol problemi olan kişilerde damarlar tıkandığı için kalbe yeterli kan gitmez ve bu durum kalp krizlerine yol açar. Bu nedenle, doymamış yağlardan uzak durarak kolesterolden korunmak önemlidir.

Kalp krizine neden olan bir diğer etken ise hava kirliliği ve tütün ürünlerine bağımlılıktır. Hava kirliliği ve sigara kullanımı, insanlarda kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına neden olur. Ayrıca, bazı sağlık problemleri de kalp krizini tetikleyebilir. Özellikle kalp hastalıkları nedeniyle geçirilmiş ameliyatlar, kalp krizi riskini artırmaktadır.

Kalp Krizi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalp krizi geçiren kişilerde tedavi, krize neden olan durumların tespit edilmesiyle başlar. Bu durumlar ortaya çıkarıldıktan sonra, gerekirse cerrahi operasyonlar yapılabilir. Günümüzde, kalp krizlerinin çoğu damar tıkanıklığından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, sorun damar tıkanıklığı ise cerrahi operasyonlar gerçekleştirilir ve tıkalı damarlar anjiyo yöntemiyle açılır. Ayrıca, stent yerleştirme gibi işlemler de uygulanabilir.

Bunun yanı sıra, çeşitli ilaçlar kullanılarak kan sulandırma işlemleri yapılır. Bu şekilde, hastalık belirtileri ortadan kaldırılır. Yine de kalp krizi riski bulunan kişilerin sık sık doktora gitmeleri gerekmektedir.

Kalp krizi, ciddi ve acil müdahale gerektiren bir durumdur. Bu nedenle, belirtileri ve risk faktörlerini iyi bilmek, erken müdahale için hayati önem taşır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Yüsr 24 Temmuz 2024 Çarşamba

Eğer sıklıkla göğüs ağrısı yaşıyorsam, bu durum kalp krizi geçirme riskimi artırır mı? Ayrıca, kalp krizi belirtileri her zaman belirgin olur mu, yoksa bazen fark edilmeyebilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Yüsr,

Göğüs ağrısı, kalp krizi riskini artırabilecek bir belirti olabilir, ancak kesin bir teşhis için mutlaka bir doktora başvurmanız önemlidir. Göğüs ağrısı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir ve her zaman kalp ile ilgili olmayabilir. Bir doktor, durumunuzu değerlendirerek doğru teşhisi koyabilir.

Kalp krizi belirtileri her zaman belirgin olmayabilir. Bazı insanlar için belirtiler hafif veya belirsiz olabilir. Yaygın belirtiler arasında göğüs ağrısı veya rahatsızlık, nefes darlığı, mide bulantısı, soğuk terleme, baş dönmesi ve kol, çene veya sırt ağrısı bulunur. Ancak, bazı kişiler bu belirtilerin hepsini yaşamayabilir veya belirtiler daha hafif olabilir. Bu yüzden, şüphe duyduğunuz anda tıbbi yardım almanız çok önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni