Kalp Damar Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi
26 Temmuz 2024

Kalp Damar Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Damar Tıkanıklığı

Kalp damar tıkanıklığı, kalp üzerinde bulunan ve organlara kan akışını sağlayan damarların yağ tabakaları ile tıkanması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu tıkanıklık sonucu kalp, organlara yeterince kan akışı sağlayamaz ve organları besleyemez. Damarlar, merkezi kalp olan dolaşım sisteminin bir parçasıdır. Bu yapı, kanı vücudun canlı kalması için her noktaya, milimetreden çok daha küçük yapılı kılcal damarlar vasıtasıyla ulaştırır. Kalbimizde bulunan vücudun en geniş damarı aort, 2,5 ile 4 cm genişliği ile ana dağıtıcıdır. Aort damarının bu kadar geniş olması veya aniden basınçla genişlemesi anevrizma (damar iç çeperinde baloncuk oluşumu) ihtimalini artırır.

Kalp Damarları Tıkandığında Ortaya Çıkan Sonuç Nedir?

Yağ tabakaları ile iyice daralan koroner atardamarlar, kan pıhtısı ya da yağ pıhtısının en daralmış yeri tıkaması ile aniden gelişen kalp krizi (miyokard enfarktüsü) ortaya çıkar. Damarlardaki tıkanıklık çoğunlukla damarların kıvrımlı, dar açılı yerlerinde meydana geldiğinden, pıhtı ile tıkanması kolaydır. Kan akışının kalbi besleyen damardan geçmemesi, kalp kası hücrelerinin yeterli besin alamamasına neden olur.

Kalbin en önemli görevi, ritmik kalp hareketini sağlayan elektrik sinyallerinin üretilerek kalbi pompa gibi çalıştırmaktır. Kalp krizi sonucu atardamarlardan kan akışı azalacağından, gerekli besin ve oksijen hücrelere gönderilemeyecektir. İhtiyaçları karşılanmayan hücreler öldüğünde kalpte ritim bozuklukları başlar ve kasılma kuvveti azalır.

Kan akışının kesintiye uğradığı ya da azaldığı bölge, kalbin ana ulaştırma hattında bulunmuyor ise veya bu bölge geniş değilse; tıkalı damarın kendiliğinden veya müdahale ile açılması ile kalp normale dönebilir ve hasta iyileşebilir.

Kalp Damar Tıkanıklığı En Çok Hangi Damarlarda Görülür?

Kalp damar tıkanıklığı denince ilk olarak kalpteki atardamarlar akla gelir. Bunun nedeni atardamarların daha sık tıkanmasıdır. Fakat toplardamarlarda da farklı sorunlara yol açabilir. Tıkanıklık, damar iç çeperinde yağ dokusunun birikerek yapışmasıdır. Tıkanıklık başlangıçta küçük bir noktadır. Zamanla üst üste biriken yağ dokusu tıkanıklığın çoğalmasına neden olur. Damar iç çapı daralır ve kan akışı zorlaşmaya başlar. Böylece hastada çeşitli şikâyetler başlar.

Kalp Damar Tıkanıklığının Meydana Gelme Nedenleri Nelerdir?

Damar tıkanmasının en önemli nedeni damar kireçlenmesi ve damar sertleşmesi sonucu yağ birikimidir. Ayrıca atardamarlarda nadiren de olsa pıhtılaşmaya bağlı tıkanma görülür. Tabii ki aort atardamarında pıhtılaşma olmaz. Damar tıkanıklığının yanı sıra özellikle genç yaşta ortaya çıkan damar iltihaplanması olan Takayasu hastalığı ve sigara içenlerde ortaya çıkan Burger hastalığı gibi damar hastalıkları da damarların tıkanmasına neden olabilir.

Takayasu hastalığının tam olarak nedeni bilinmemektedir, genetik yatkınlığın ön planda olduğu bir damar hastalığıdır ve daha çok Orta Asya kadınlarında görülmektedir. Belirtilerin ortaya çıkması ile genel tedavi şekli belirlenmelidir.

Burger hastalığı ise atardamar hastalığıdır, çocuk yaşlardan itibaren ortaya çıkabilir. En önemli tedavisi sigaranın bırakılmasıdır. Hastalık damar tıkanıklığı devamında kangren ortaya çıkararak uzuv kaybına neden olur. Vücutta meydana gelen yaraların iyileşmemesi bir başka sonucudur.

Kalp damar tıkanıklığı öncelikle atardamarlar olmak üzere bütün kalp damarlarında görülebilir. Sigara içenlerde, 50 yaş üstü yüksek kolesterol ve şeker hastaları ile hipertansiyon hastalarında damar tıkanıklığı daha çok görülür.

Kalp Damar Tıkanıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tıkanan damarlar için kesin bir ilaç yoktur, fakat omega 3 yağ asitlerinin belli bir etkisi bulunmaktadır. Daha çok koruyucu önlemler almak damar tıkanıklığını önlemektedir. Sağlıklı beslenme, ilerleyen yaş ile tuzun azaltılması, kırmızı etin azaltılması, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek tıkanıklığın önlenmesinde önemli rol oynar. Düzenli spor yapmak yine kalp damar sağlığı için önemlidir. Günlük 30 dakika yürümek sağlık için kesinlikle çok önemlidir. Yapılan muayenede tıkanıklık çok fazla ise koraspirin vb. ilaçlar ömür boyu kullanılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İldeniz

26 Temmuz 2024 Cuma

Kalp damar tıkanıklığı yaşayan biri olarak, bu durumun belirtilerini nasıl fark ettiniz ve hangi aşamada doktora başvurdunuz? Damar tıkanıklığının ılk belirtileri neydi ve bu süreçte hangi tedavi yöntemlerini denediniz? Ayrıca, doktorunuz size hangi yaşam tarzı değişikliklerini önerdi ve bu önerilere ne kadar uyabildiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İldeniz,

Kalp damar tıkanıklığı yaşadığım dönemde ilk belirtiler genellikle göğsümde baskı hissi ve nefes darlığı şeklinde oldu. Özellikle fiziksel aktivite sırasında bu belirtiler daha belirgin hale geliyordu. Aynı zamanda bazen sol kolumda ve çenemde de ağrı hissediyordum. Bu belirtiler sıklaşmaya başlayınca doktora başvurdum.

Doktorum, yapılan testler ve anjiyo sonrası damarlarımda tıkanıklık olduğunu tespit etti. Tedavi olarak öncelikle ilaç tedavisi başladı ve belirli bir dönemde bu ilaçları kullanmamı önerdi. Ayrıca, bazı damarlarımda stent takılması gerekti.

Yaşam tarzı değişiklikleri olarak doktorum, sağlıklı bir beslenme programı uygulamamı, düzenli egzersiz yapmamı ve sigara kullanıyorsam bırakmamı tavsiye etti. Bu önerilere elimden geldiğince uymaya çalıştım. Özellikle beslenme konusunda daha dikkatli davrandım ve yürüyüş yapmaya özen gösterdim.

Umarım yaşadıklarım sana da yardımcı olur. Sağlıklı günler dilerim.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni