Yemekten Sonra Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Yemekten Sonra Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Yemekten Sonra Kalp Çarpıntısı

Yemekten sonra kalp çarpıntısı, sık karşılaşılan problemler arasında yer almaktadır. Bazen uzun süre aç kaldıktan sonra hızlı ve büyük miktarda yemek yemek, vücutta adrenalin ve büyüme hormonu seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Bu durumda karaciğerde yağ ve proteinlerden dolayı yenilen besinler hızla yağ ve şekere dönüşmeye başlar, bu da çarpıntıya neden olabilir. Aynı zamanda, yükselen adrenalin seviyesi de kalp çarpıntısına etki eder. Ancak, yemekten sonra kalp çarpıntısı her zaman bir kalp hastalığı olduğu anlamına gelmez. Kişilerde kansızlık olabileceği gibi, yoğun fiziksel aktivite sonrası efor kaybı yaşayan insanlarda da kalbin hızlı çarpması normal kabul edilir. Bu durumda, dokuların oksijen ihtiyacını karşılamak için vücuda daha fazla kan gitmesi gerekir ve kalp hızlı atmaya başlar. Ayrıca, yemek sırası, öncesi veya sonrasında içilen içecekler de çarpıntıya neden olabilir. Bu yüzden çay, kahve, sigara ve alkol gibi içeceklerden olabildiğince uzak durulması gereklidir.

Yemekten Sonra Kalp Çarpıntısı Hızını Normale Düşürmek İçin Yapılması Gerekenler

  • Eğer yemek sırasında katı veya ekmek gibi yiyecekler tüketiliyorsa, küçük lokmalar alarak iyice çiğnemek sindirimi kolaylaştırır, şişkinliği ve ağırlığı azaltır.
  • Yemekten sonra tamamen doymuş hissederek kalkmamak ve küçük porsiyonları tercih etmek önemlidir. Ölçülü yemek yemek her zaman doğru bir seçimdir.
  • Yemek sırasında rahatsız edici ve dar giysiler giymemek gerekir. Kemer gibi mideyi rahatsız eden aksesuarlar hemen çıkarılmalıdır.
  • Yemekten sonra ve yemek sırasında şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Yemekten sonra uyku hali genellikle en az iki saat sonra olmalıdır. Yani yemek ile yatma arasında belli bir zaman dilimi geçmeden yatılmamalıdır.
  • Yatarken sağ tarafa doğru yatılmamalıdır. Çünkü mide, yemeği sağ taraftan sindirir. Aksi takdirde mide borusunda yanma hissi oluşur.
  • Yemek yedikten sonra kalp çarpıntısını engellemek için yemekten hemen sonra eğilmek gerekiyorsa, bunu dizler bükülerek yapmak gerekir. Bu yöntem mideyi rahatsız etmeden işlevini yapmasına yardımcı olur.
  • Tüketilen yiyecek ve içeceklerin aşırı soğuk veya sıcak olmaması, çarpıntıyı önlemek açısından önemlidir. Yiyeceklerin ılık olmasına dikkat edilmelidir.
  • Yemek yedikten hemen sonra uzanmak yanlıştır. Yemek tamamen hazmedilmediği için ağıza gelen acımsı koku, yemeğin sindirilmediği anlamına gelir.
  • Çikolata veya aşırı şekerli tatlıları yemekten önce veya sonra tüketmemek gerekir.
  • Gazlı veya asitli yiyeceklerden uzak durmak, çarpıntıyı en aza indirmeye yardımcı olur.
  • Et suyu gibi çok yağlı sularda yapılmış çorbaları içmek de çarpıntıya neden olabilir. Bu tür yiyeceklerden uzak durmak gerekir.
  • Alkol ve sigara gibi zararlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Çiğ soğan veya sarımsak gibi yiyecekler tüketirken dikkatli olunmalıdır.

Bunlara dikkat edildiği takdirde yemekten sonra kalp çarpıntısı oldukça en aza inecektir. Daha çok sağlıklı ve kalbe iyi gelen yiyecekler tüketilmesi önerilir. Lahana, zeytinyağı, karnabahar, patates, baklagiller ve muz gibi mide koruyucu besinler tüketilmesi önemlidir. Buna rağmen, yemekten sonra veya herhangi bir zamanda kalp çarpıntısı sıkça tekrar ediyorsa, uzman bir hekim tarafından kontrol yapılması gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kalp Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Kalp Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kalp Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi