Sürekli Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Sürekli Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Kalp Çarpıntısı

Sürekli kalp çarpıntısı, önemli hastalıkların belirtileri olabilir. Genellikle yaşlılarda görülen sürekli kalp çarpıntısının atriyal fibrilasyon gibi hastalıkların belirtisi olduğu gözlenirken; gençlerde olan sürekli kalp çarpıntısı herhangi bir ilacın yan etkisi olarak da meydana gelebilir. Ayrıca sürekli kalp çarpıntısı ile kişide kan basıncında yükselmeler meydana gelebilir.

Sürekli Kalp Çarpıntısının Sebepleri Nelerdir?

  • Kalbin sürekli çarpması birini görünce veya mutlu bir haber alınca meydana geliyor ise bu oluşan çarpıntı heyecan ile alakalıdır. Ancak sık sık tekrarlayan çarpıntılar önemli ve dikkat edilmesi gereken hastalıkların habercisi olabilir.
  • Çarpıntıların sebebi yetersiz kalp atışları ve kalbin gereğinden fazla çalışması çarpıntının şiddetlenmesine neden olabilir. Kalp çarpıntısı sık sık tekrar ediyorsa ve beraberinde başka hastalıklar da meydana geliyorsa bir an önce doktorla görüşülmesi gerekir.
  • Kalp çarpıntısının yanında baygınlık hissi, aşırı yorgunluk, göğüs kafesinde daralmalar ve ağrılar, baş dönmesi, mide bulantısı gibi problemler meydana geliyor ise kalple alakalı olarak bir problemin olduğunun habercisidir. Böyle durumlarda vakit kaybedilmeden kesinlikle doktora gidilmesi gerekir.
  • Kalp çarpıntısı her zaman ciddi bir kalp hastalığının habercisi olmaz. Bazen stres veya korku ile ani kalp çarpıntıları olabilir.
  • Bazı kişilerde bulunan nikotin duyarlılığı sigara içilmesi esnasında kalp çarpıntısının artmasına neden olur.
  • Kişide görülen aşırı yorgunluk ve stres gibi problemler de kalp çarpıntısının çoğalmasını tetikler. İş veya ev ile alakalı problemler yaşayan kişilerde kalp çarpıntıları görülürken; rahatsız edecek boyutta bulunan kalp çarpıntılarında vakit kaybedilmeden doktora gitmek gerekir.
  • Ayrıca kişide bulunan alışkanlıklar arasında sigara, kahve, alkol, çay gibi maddelerin aşırı tüketilmesi halinde de kalp çarpıntılarının çoğaldığı gözlenmiştir. Böyle durumlarda bu zararlı alışkanlıkların azaltılması kalp çarpıntılarının da azalmasına sebep olur.
  • Ayrıca aşırı kilo gibi problemler de kalp çarpıntısının sürekli olmasını tetikler. Böyle durumlarda fazla kilolar daralma ve nefes alıp vermede zorluk oluşturacağı için sürekli kalp çarpıntıları gözlenir. Kilo verilmesi halinde bu çarpıntılarda azalmalar gözlenir.

Sürekli Kalp Çarpıntısında Yapılması Gerekenler

Kişide gözlenen hızlı çarpıntı halinde öncelikli olarak oturur bir vaziyette derin ve güçlü bir şekilde öksürmek kalp çarpıntısının azalmasını sağlar. Daha sonra ıkınma gibi hareketler ile kalpte bulunan çarpıntının azaltılması sağlanır. Ayrıca sürekli çarpıntı olan kişinin 30 saniyeye kadar kulağını ve burnunu kapatarak, üflemeye çalışması halinde kalpte bulunan hızlanmanın yavaşladığı gözlenir. Kalp çarpıntısı oluştuğu zaman kişinin soğuk ve buzlu içecekler içmesi kalpte rahatlamaya sebep olduğundan dolayı kalbin çarpıntısının azalmasını sağlar.

Sürekli Kalp Çarpıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalp çarpıntıları sık sık tekrar ediyor ise tıbbi yönden gerekli tedavinin yapılması gerekir. Özellikle yaşlılarda görülen çarpıntılar ciddi problemlerin sonucu ortaya çıktığından dolayı kalp basıncında yükselmenin işareti olabilir. Bunun için gizli kalmış bir kalp hastalığının bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca kalp çarpıntılarının önemli sebepleri arasında tiroit bezinin aşırı çalışması da yer almaktadır. Gerekli tetkikler ve testler, yapılacak röntgenler ve kan tahlilleri ile hastalığın kesin tanısının konması sağlanır. Ayrıca sürekli olan kalp çarpıntısı şeker hastalarında da sık sık görülür. İdrar söktürücü ilaçlar sebebiyle kalpte çarpıntının hızlandığı gözlenir. Böyle durumlarda şeker hastalığına bağlı olarak gözlenen kalp çarpıntısı önemli bir sorun teşkil etmez. Ama uzun süre tekrarlayan ve yoğun bir şekilde şiddetini artıran kalp çarpıntısında doktor müdahalesi gerekir. Öncelikle kalbin dinlendirilmesi gerekir ve stres gibi problemlerden kişinin uzak durması tavsiye edilir. Bulunan çarpıntının nedeni arasında başka hastalığın etkisinin olup olmadığı kontrol edildikten sonra; oluşan hastalığa göre ilaç tedavisi gibi yöntemlerle kalp çarpıntısının giderilmesi sağlanır. Dikkate alınması gereken şikayetler arasında yer alır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni