Bebeklerde Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Bebeklerde Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kalp Çarpıntısı

Bebeklerde kalp çarpıntısı, nadir görülen bir durum olarak bilinse de, son yıllarda bu durumun daha sık rastlandığı gözlemlenmektedir. Kalp hastalıkları, bebek doğmadan önce anne karnında gelişebileceği gibi, doğum sonrasında da ortaya çıkabilir. Çoğunlukla çocukluk döneminde karşılaşılan kalp hastalıkları, doğuştan gelen kalp hastalıklarıdır. Bu hastalıklar bazı bebeklerde doğumdan itibaren belirti gösterirken, bazı bebeklerde ise hiçbir belirti vermeyebilir. Doğum sırasında oluşan kalp hastalıklarının kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı hastalıkların varlığı ve yanlış yaşam biçimi gibi etkenlerin bu duruma katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Risk Faktörleri

Hamilelik döneminde kullanılan zararlı maddeler, sigara, alkol veya diğer zararlı maddeler, hamilelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar, radyasyon içeren tanı yöntemlerine maruz kalma, annede diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi durumlar, bebeğin doğuştan kalp hastalığı ile doğmasına neden olabilir. İlk doğan bebek kalp hastalığı ile doğmuşsa, ikinci doğan bebeğin de kalp hastası olma olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca, akraba evlilikleri birçok hastalığa sebep olduğu gibi, kalp rahatsızlıklarının görülme olasılığını da artırmaktadır.

Bebeklerde Kalp Çarpıntısı Belirtileri

Kalp hastalığı ile doğmuş olan bebeklerde dudak, tırnak ve ayak kısımlarında morarma gibi renk farklılıkları meydana gelebilir. Bu durum genellikle önemli olarak görülmese de, ağlama sırasında morarma daha belirgin hale gelir. Ayrıca, kalp çarpıntısı bulunan bebeklerde solunum zorluğu, emzirme sırasında çabuk yorulma, yaşıtlarına göre daha zayıf kalma ve ayak bileklerinde şişlik gibi belirtiler görülebilir.

Teşhis ve Tanı Yöntemleri

Son yıllarda bebeklerde meydana gelen kalp hastalıkları, bebek doğmadan önce teşhis edilebilir hale gelmiştir. Doğum sonrasında meydana gelen kalp rahatsızlıkları ise gribal enfeksiyonlar veya diğer belirtiler ile kendini gösterebilir. Bebeklerde kalp çarpıntısının sebebini teşhis etmek için öncelikle muayene yapılır ve gerektiğinde elektrokardiyografi (EKG) testi uygulanır.

Bebeklerde Kalp Çarpıntısı Tedavisi

Bebeklerde oluşan kalp hastalıklarının tedavisinde, hastalığın türü teşhis edildikten sonra tedavi planı altta yatan hastalığa göre yapılır. Çarpıntıya kalpteki ritim bozukluğu sebep oluyorsa, ritim bozukluğunun tedavisi bebeklerde ilaç tedavisi ile gerçekleştirilirken, 5-6 yaşına geldiğinde radyo frekans ablasyon tedavisi ile ritim bozukluğu giderilebilir.

Çarpıntının sebebi kalp deliği ise, açık kalp ameliyatı yapılarak delik kapatılabilir. Son yıllarda, 5-6 yaşından sonra açık kalp ameliyatı yapılmadan, anjiyografik yöntemle damardan girilerek özel bir cihaz ile delik kapatılabilir. Bu yöntemin, açık kalp ameliyatlarına göre daha az risk taşıdığı bilinmektedir. Tedavi sonrasında bu çocuklar hayatlarına normal bir şekilde devam edebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni