Şiddetli Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Şiddetli Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli kalp çarpıntısı, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen rahatsız edici bir durumdur. Bu durum genellikle psikolojik sebepler, beslenme sorunları, fiziksel aktiviteler, nikotin ve kafein tüketimi, tiroit bezi sorunları, kansızlık ve kalp damar hastalıkları gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Aşağıda bu nedenler detaylı olarak ele alınacaktır.

Psikolojik Nedenler

Kalp çarpıntısı, sinirsel nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Çarpıntısı olan kişi, fenalık geçiriyormuş gibi bir sıkışma duygusuna kapılabilir ve derin nefes alma ihtiyacı hissedebilir. Bu durum endişe ve asabiyete yol açar. Beyin, fiziksel stres ile psikolojik stresi ayırt edemediği için kişinin yaşadığı stres kalbe yansır ve şiddetli kalp çarpıntısına neden olabilir. Stresli ortamlardan uzak durmak, kaygı ve endişe gibi durumların kontrol altına alınması bu çarpıntıların azaltılmasına yardımcı olabilir.

Fiziksel Aktiviteler

Şiddetli kalp çarpıntısı, vücudun aşırı efor sarf etmesi sonucu ortaya çıkabilir. Kişi, fazla enerji harcadığında ağır egzersizler ve aktiviteler sonrasında aniden şiddetli kalp çarpıntıları yaşayabilir. Özellikle hareketsiz yaşam alışkanlığı olan kişiler bu duruma daha fazla maruz kalırlar. Merdiven inip çıkmak gibi aktiviteler şikâyeti tetikleyebilirken, uygun egzersizlerin yapılması şikâyetlerin azalmasına yardımcı olabilir.

Nikotin ve Kafein Tüketimi

Vücuda alınan nikotin ve kafein miktarı da şiddetli kalp çarpıntılarına sebep olabilir. Kahve, çay, kola gibi kafein içeren içecekler ve sigara, enerji içecekleri fazla tüketildiğinde kalbin şiddetli çarpmasına neden olabilir. Enerji içeceklerinin alkolle birlikte tüketilmemesi gerekir, aksi halde çarpıntı daha da şiddetlenebilir.

Tiroit Bezi Problemleri

Şiddetli kalp çarpıntısının nedenleri arasında hipertiroidi veya zehirli guatr gibi tiroit bezi rahatsızlıkları yer alabilir. Tiroit bezinin fazla hormon üretmesi sonucunda şiddetli kalp çarpıntısı ortaya çıkabilir. Bu durumda kişi kilo kaybı, ani terleme, konsantrasyon bozuklukları gibi belirtiler de yaşayabilir. Tiroit hormonunun fazla olması, hücrelerde oksijen ve enerji kullanımını artırarak kalbin şiddetli çarpıntı yaşamasına sebep olabilir.

Kansızlık Problemi

Kansızlık, şiddetli kalp çarpıntılarına sebep olabilir. Kırmızı kan hücreleri sağlıksız olduğunda dokulara yeterince oksijen taşınamaz. Bu durumda kalp, dokulara yeterli oksijen sağlamak için daha hızlı çalışır ve çarpıntılar başlar. Alyuvarların miktarını artırmak ve kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı çalışmasını sağlamak bu sorunları giderebilir.

Kalp Damar Hastalıkları

Şiddetli kalp çarpıntısının sebepleri arasında kalp hastalıkları da bulunabilir. Özellikle yaşlılarda görülen şiddetli çarpıntıların başlıca sebepleri arasında aşırı kilo, sigara gibi kötü alışkanlıklar, stres, damar tıkanıklığı ve diğer kalp rahatsızlıkları yer alır. Damar tıkanıklığı olan bölgelerde doku yeterince oksijen taşıyamaz ve bu durum kalbi etkiler. Kalbin daha fazla çalışması gerektiğinde ritim bozuklukları meydana gelir. Göğüs sıkışması, sırt, kol ve omuz ağrıları, kolda uyuşma gibi belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir kalp muayenesi yaptırılmalıdır.

  • Kalbin kapak hastalıkları
  • Kas hastalıkları

Kalp hastalıklarında çarpıntı, göğüs ağrısı, bayılma, ani terleme, çabuk yorulma ve nefes darlığı gibi problemlerle birlikte görülüyorsa, doktora başvurulması gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şanal

11 Temmuz 2024 Perşembe

Kafein ve nikotin tüketimim fazla, kalp çarpıntım bu yüzden olabilir mi? Kahve ve sigaradan uzak durmak çarpıntılarımı azaltır mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ޞanal,

Evet, kafein ve nikotin tüketimi kalp çarpıntılarını tetikleyebilir. Her iki madde de merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkiler yapar ve kalp hızını arttırabilir. Kahve ve sigaradan uzak durmak çarpıntılarının azalmasına yardımcı olabilir. Ancak, bu konuda en doğru bilgi ve tavsiye için bir doktora başvurmanı öneririm. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalp Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Kalp Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?

Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?

Kalp Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Açık Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Açık Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Spazmı Belirtileri ve Tedavisi