Strese Bağlı Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Strese Bağlı Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Strese Bağlı Kalp Çarpıntısı

Strese bağlı kalp çarpıntısı, dahiliye ve kardiyoloji polikliniklerine başvuran hastalar arasında sıkça görülen bir şikayettir. Bu şikayet, poliklinik başvurularının %10-35'ini oluşturmaktadır. Çoğu durumda, altta yatan neden hayatı tehdit eden bir ritim bozukluğundan kaynaklanmaz.

Sinirsel çarpıntılar, kalbin hızlanması yani taşikardi şeklinde olabilir. Bazen de kalp atışlarında düzensizlikle izleyen ekstra sistol adı verilen çarpıntı türü ortaya çıkar. Her birey yaşamında en az bir kez sinirsel çarpıntı geçirmiştir. Sevgiliyle ilk bakışma anı, patronla yapılan bir tartışma gibi durumlar çarpıntıya neden olabilir. Kalp, yerinden çıkacakmış gibi atmaya başlar, beraberinde ağız kuruluğu ve baygınlık hissi yaşanabilir. Bazı hastalar bayılacakmış hissi yaşarlar. Çarpıntı şikayetleri, sürekli baskı altında yaşayan duygusal bireylerde daha fazla görülür. Sinirsel huzursuzluk veya gerginlik durumunda olan, sürekli kendini sıkıntıda hisseden kişiler, başlarına kötü bir şey gelecekmiş gibi bir his yaşarlar ve bu durum çarpıntıyla birlikte olabilir.

Kimlerde Sıkça Görülür?

Bu hastalar, uyku düzenlerinin bozulduğunu, erken kalktıklarında çok yorgun olduklarını ifade ederler. İçlerinde sürekli bir sıkıntı vardır ve çabuk öfkelenirler. Panik atak hastalarında da çarpıntı ön plandadır. Panik atak şikayeti olan hastalar, arkadaşlarıyla konuşurken dahi aniden boğulma ve ölme korkusuyla birlikte çarpıntı şikayetiyle doktora başvururlar. Çarpıntı, kalbin hızlı, kuvvetli veya düzensiz çalışması olarak adlandırılabilir. Tıp dilinde taşikardi, kalbin hızlı (dakikada 100'ün üzerinde) atması; aritmi ise kalbin düzensiz çalışması olarak tanımlanır. Bu şikayetler, göğüste, boyunda veya başta kuvvetli çarpıntılar, hızlı çarpıntılar veya düzensiz atımlar olarak tarif edilebilir. İş ve yorgunluk nedeniyle meydana gelen çarpıntılar da vardır. Aceleci insanlarda, iş veya evle ilgili kritik sorunlar yaşayanlarda veya farkında olmadıkları stres nedeniyle bunalanlarda da çarpıntı ortaya çıkabilir. Huzursuz edecek bir çarpıntı yaşadığınızda, öncelikle kahve, çay, alkol tüketimi veya ruhsal bir sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırın. Panik yapmayın. Kilo sorununuz varsa zayıflamaya çalışın. Eğer nöbetler şeklinde gelen çarpıntılardan şikayetçiyseniz, aşağıdaki manevraları deneyin ve ardından doktor kontrolü için randevu alın.

Çarpıntı Atağını Savuşturmada Kullanılabilecek Yöntemler

  • Derin ve kuvvetli bir şekilde öksürün.
  • Ikınma manevrası uygulayın.
  • 20-30 saniye boyunca kulağınızı ve burnunuzu kapatıp üflemeye çalışın.

Kalp Çarpıntısını Tetikleyen Etkenler

  • Buzlu bir içecek için veya ellerinizi soğuk suyla dolu bir kaba daldırın.
  • Kalp çarpıntısının (tıp dilinde palpitasyon) sebepleri çeşitlidir. Bir kalp rahatsızlığı söz konusu değilse; aşırı sigara kullanımı, alkol, yorgunluk, sinirlenme, kansızlık, hazımsızlık, çay veya kafein tüketimi, stres, bazı ilaçlar gibi etkenler çarpıntıya neden olabilir. Özellikle bronş genişletici ilaçlar (kronik bronşit ve astım tedavisinde kullanılanlar) çarpıntıya yol açabilir. İlaçların kullanımına devam edip etmeme konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.
  • Çarpıntı şikayetiniz olduğunda elinizi göğsünüzün üst kısmına koyarak veya nabzınızı kontrol ederek kalp atışınızı sayın ve düzenli olup olmadığını kontrol edin. Bu bilgiler, doktorunuzun teşhis koymasında faydalı olacaktır.
  • Nabzınızı tuttuğunuzda hem güçlü hissettiğiniz hem de zaman olarak tamamen düzensiz bir atış hissediyorsanız, doktora gitmenizde yarar vardır. Atrial Fibrilasyon adı verilen ritim bozukluğunda erken tedavi önemlidir.
  • Kilolu olan ve en küçük hareketlerle çarpıntıdan şikayet eden kişilerin zayıflamaları ile çarpıntı şikayetleri azalabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hamdüsena

19 Temmuz 2024 Cuma

Stresli anlarımda kalbim yerinden çıkacakmış gibi atmaya başlıyor ve ağız kuruluğu hissediyorum. Bu çarpıntıların sinirsel olduğunu nasıl anlayabilirim ve hangi durumlarda doktora gitmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hamdüsena, stresli anlarınızda yaşadığınız kalp çarpıntısı ve ağız kuruluğu, sinirsel kaynaklı olabileceği gibi başka sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir. Bu durumu sinirsel mi yoksa başka bir nedenden mi kaynaklandığını anlamak için şu adımları takip edebilirsiniz:

1. Stres ve Kaygı Durumu: Çarpıntılarınız sadece stresli ya da kaygılı anlarda mı ortaya çıkıyor? Eğer bu belirtiler stresli durumlardan sonra kayboluyorsa, sinirsel olma ihtimali yüksek olabilir.

2. Dinlenme ve Rahatlama: Rahatlama tekniklerini denediğinizde (derin nefes alma, meditasyon, yoga) belirtileriniz azalıyor mu? Bu tür teknikler belirtilerinizi hafifletiyorsa, yine sinirsel kaynaklı olabileceğini düşünebilirsiniz.

3. Diğer Belirtiler: Bu belirtilere başka semptomlar eşlik ediyor mu? (örneğin, göğüs ağrısı, bayılma hissi, nefes darlığı vb.) Bu tür belirtiler daha ciddi sağlık sorunlarının işareti olabilir.

Doktora gitmeniz gereken durumlar:
- Çarpıntılarınız sık ve yoğun bir şekilde devam ediyorsa
- Göğüs ağrısı, nefes darlığı, bayılma gibi ciddi belirtilerle birlikte ortaya çıkıyorsa
- Günülk yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa

Bu belirtiler, kalp sağlığınızla ilgili bir sorun olabileceğini gösterebilir ve bir doktor tarafından değerlendirilmesi önemlidir. Sağlığınızı ihmal etmemenizi öneririm.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Güncel

Açık Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Açık Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Gece Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Gece Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi