Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
22 Haziran 2024

Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Ameliyatı

Kalp ameliyatı, günümüzde birçok farklı nedene bağlı olarak yapılmaktadır. Genellikle kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak gerçekleştirilen bu ameliyatlar, son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Kalp ameliyatlarının büyük bir kısmı, açık ameliyat şeklinde yapılmaktadır. Bu ameliyatlar doğrudan göğse atılan kesiklerden gerçekleştirilir, bu nedenle ameliyat sonrasında hastalarda dikişler bulunur.

Kalp Ameliyatlarının Türleri

Kalp ameliyatları, çeşitli nedenlerle yapılabilir. Bunlar:
  • Kalpte meydana gelen sorunlar
  • Kalbin üzerinde bulunan kaslardan kaynaklanan problemler
  • Kalp damarlarında oluşan tıkanıklıklar
Geçmiş yılların istatistik verilerine bakıldığında, kalp ameliyatlarının çoğunun kalp damarlarının tıkanıklığına bağlı olarak yapıldığı görülmektedir. Bu durum, insanların kullandıkları tütün ve alkol ürünlerine bağlanabilir.

Bypass Yöntemi

Kalp ameliyatı yapılacak kişilerde uygulanan en önemli yöntemlerden biri bypass yöntemidir. Bu yöntem, çoğu zaman olumlu sonuçlar verdiği için uzman doktorlar tarafından sıklıkla tercih edilir. Bypass ameliyatında, sağlıklı bir damar ya da arter alınarak tıkalı arterin yerine bağlanır. Bu işlem sonucunda kalbe temiz kan verilir. Bu kalp ameliyatı, basit gibi görünse de uzman doktorlar için oldukça zorludur çünkü ameliyat sırasında kalbin durmaması hayati önem taşır.

Kalp Ameliyatı Gereksinimleri

Kalp ameliyatı, özellikle kalp hastalıkları durumunda gereklidir. Bu hastalıkların ortadan kalkması ve kişilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için kalp ameliyatı gerçekleştirilmelidir. Bazı insanlarda damar sertliği adı verilen hastalık oluşabilir. Bu hastalık zor durumlara neden olacağı için ameliyat gereklidir. Ayrıca kalp ameliyatı, vücuda kan yollayan kalp kapağının onarılmasında, kalbin zarar görmüş bölgelerini onarmak için, kalbin ritmini düzenleyen tıbbi araçlar takmak için ve kalp nakillerinde kullanılır.

Kalp Ameliyatı Riskleri

  • Kalp krizi ya da kalp sıkışması gibi komplikasyonlar
  • Ameliyat sonrasında düzensiz kalp atışları
  • Ameliyat sırasında kan kaybı ve buna bağlı olarak kansızlık
  • Nefes almada zorlanma
  • Başağrısı ve hafıza kaybı gibi durumlar

Ameliyat Sonrası Bakım

Ameliyat sonrasında hastalarda göğüs bölgesinde 2-3 tüp bulunacaktır. Bu tüpler, kalbin etrafındaki zararlı sıvıların dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca, kalp atışlarını gözlemlemek için tıbbi cihazlara bağlı olan hasta, ihtiyaçlarını karşılaması için bir hemşireye sahip olacaktır. Kalp ameliyatı sonrasındaki olası risklere karşı hasta, yoğun bakım ünitesinde dinlenecektir. Yoğun bakıma hastanın yakınları giremeyeceği için ziyaretler 1-2 gün içinde başlar.

Sonuç

Kalp ameliyatları, tıp biliminin ilerlemesi ile birlikte daha güvenli ve etkili hale gelmiştir. Yine de, her cerrahi müdahale gibi, kalp ameliyatlarının da çeşitli riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle, ameliyat öncesi ve sonrası dönemde hastaların ve sağlık profesyonellerinin dikkatli olması son derece önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni