Açık Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
25 Temmuz 2024

Açık Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Açık Kalp Ameliyatı

Açık kalp ameliyatı, hastanın göğüs bölgesinde yapılan kesiyle kalpte, kaslarda, kalp kapakçığı ve arterlerdeki sorunların giderilmesini sağlayan bir operasyondur. Bu ameliyat bazen geleneksel kalp ameliyatı olarak tanımlanır. Günümüzde büyük kesiler yapılmadan da gerçekleştirilebilen kalp ameliyatı yöntemleri de bulunmaktadır. Açık kalp ameliyatı, kalbe kan ve oksijen taşıyan damarlarda daralma olduğunda, zorlanma söz konusu olduğunda yapılabilir. Bu sorun damar sertliği olarak tanımlanır. Bu, koroner arter damar çeperlerinde yağlı maddelerin birikimiyle plaklar oluştuğu zaman yaşanır. Plaklar damarın daralmasına neden olur ve kan taşınması engellenir. Kalbe yeterli miktarda kan ulaşmadığı zaman kalp krizi riski artar. Açık kalp ameliyatı olacak hastalar, ameliyata doktorun önerileri doğrultusunda hazırlanmaktadır. Kullanılan ilaçları kesmeli, özellikle kan sulandırıcı ilaçları en az 2 hafta önceden bırakmalıdır. Ameliyattan önceki gece yemek yemeyi kesmelidir. Bütün vücudu bakteri öldüren özel bir sabunla yıkamalıdır. Bu önlem, ameliyat sonrasında oluşabilecek enfeksiyonları önleyebilir.

Açık Kalp Ameliyatı Neden Yapılır?

  • En önemli sebep damar sertliği oluşmasıdır.
  • Kalpte zarar gören bölgelerin onarılması için.
  • Vücuda kanı taşıyan kalp kapakçıklarının onarılması ya da değiştirilmesi için.
  • Zarar gören kalbin değiştirilmesi yani kalp nakli için.
  • Kalp atım ritminin düzenlenmesi için tıbbi araçların takılması gerektiğinde.

Açık Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bu ameliyatın süresi yaklaşık 4-6 saat devam eder. İlk aşamada hastaya genel anestezi verilir. Bu sayede hastanın acı çekmesi, yapılan işlemleri duyması engellenir. Cerrah tarafından hastanın göğsüne 8-10 inçlik bir kesi açılır. Burası göğüs kemiği ile kalbi kapsar. Kalp ortaya çıktığında, hastanın kalp-akciğer bypass makinesine bağlantısı yapılır. Makine, ameliyat edilen kalbe kan taşır. Bazen ameliyat sırasında bu makine kullanılmayabilir. Hastanın sağlıklı olmayan arterine yeni yol sağlanması için arter kullanılır. Son aşamada göğüs kemiği telle kapatılarak, kesi dikişi yapılır. Bu tel vücutta kalır. Ameliyatın sonunda hasta uyanınca göğsünde 2-3 tüp olur. Bunlar kalp çevresinde olan zararlı sıvıların dışarıya atılmasını sağlar. Kalp atışlarının izlenmesi için de bir makineye bağlı olur. Bir hemşire hastaya her zaman yardımcı olur. Hastanın normal odaya alınması 3-7 gün sonra gerçekleşir.

Açık Kalp Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

  • Hastalarda göğüs yarasından kaynaklanan enfeksiyon gelişebilir. Bu daha çok aşırı kilolu olanlarda ve diyabet hastalarında görülür.
  • Hastaların kalp krizi geçirme riski, kalp sıkışması gibi sorun yaşaması.
  • Kalp ritminin düzensizleşmesi.
  • Baş ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, ateş, hafıza kaybı gibi problemler oluşması.
  • Kan kaybı olması.
  • Hastanın nefes almada zorlanması.
Açık kalp ameliyatının bunun gibi riskleri bulunabilir. Uzmanlar özellikle bypass makinesinin kullanılmasının sıkışma ve hafıza sorunlarının yaşanma riskini artırabileceğini belirtirler.

Açık Kalp Ameliyatından Sonra

Açık kalp ameliyatı olan hastaların yaklaşık 6 hafta iyileşme sürecine ihtiyacı vardır. Hastanın genel sağlık durumu, yaşı, alışkanlıkları gibi etkenler bu sürece etki eder. Bazen kendisini halsiz, yorgun hisseden hastalar bunların geçici olduğunu düşünebilir. İştahsızlık ve uykusuzluk sorunları yaşanabilir. Bu sürede hastaların en az 6 hafta sırt üstü şekilde yatması gerekir. Ağırlık kaldırmaları da sakıncalıdır. Günlük aktivitelerde, yürüyüşlerde kendilerini yormamaları gerekir. Zaman içinde sarf ettikleri eforu artırabilirler.

Hastaların iyileşme sürecinde hasta ziyaretlerine gelenlerle fazla temasta olmaması gerekir. Bu enfeksiyon riskini artıran bir etkendir. Özellikle yoğun bakımdan sonra 3 gün ziyaretçilerle görüşmemesi gerekir. Daha sonra da kısa ziyaretler uygundur. Hastalığı olanlar ziyarete gitmemelidir. Açık kalp ameliyatı olan kişiler kendileri sigara içemediği gibi, sigara içilen ortamlara da girmemelidir. Bacak toplardamarından damar alınan hastalar iyileşme sürecinde varis çorabı kullanmalıdır. Bu, ayaklarda oluşacak şişliğin önlenmesine yardımcı olur. Varis çorabını uygun şekilde kullanmak gerekir. Sabahları yataktan kalkmadan çorap giyilmeli, geceleri yatarken çıkarılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni